Comentarii (0) Reclamație film

Doneaza Ajuta Site-ul...

5.0
Descarca Server 1 Descarca Server 2

Ochazuke no aji (Flavor of Green Tea Over Rice) - Orez cu Aroma de Ceai Verde (1952)

Tea Over Rice sau Flavor of Green Tea over Rice este un film japonez din 1952 regizat de Yasujirō Ozu. Scenariul se referă la un cuplu bogat de vârstă mijlocie care întâmpină dificultăți conjugale și nepoata lor care folosește necazurile cuplului ca scuză pentru a nu participa la interviuri de căsătorie aranjate.

Vizualizari: 454

Categoria: Dramă, 1952

Regizor: Yasujirô Ozu

Data Adaugari: 14/01/2018

Scenariști: Yasujirō Ozu, Kogo Noda

Uploader: kukoolcrivat

Durată Film: 01:55:38

Claritate: DVDRip

Premii: 1 premiu Mainichi Film Concours

IMDb: 7,7

Tradiţie. Familie. Ceai. Ozu. Calea artistică a maestrului japonez Yasujirô Ozu se întinde pe parcursul a 35 de ani, de la ultima perioadă a cinematografului mut până în 1962. Este prima dată când văd “Aroma ceaiului verde peste orez” care aparține perioadei imediat postbelice în carieră sa. Între anii 1947 și 1957, Ozu, întors din război și armata unde își petrecuse șapte ani, a făcut un film în fiecare an. Câteva dintre ele sunt considerate printre capodoperele sale și printre cele mai bune filme realizate vreodată. Nu este exact cazul cu “Aroma ceaiului verde peste orez”, care are defectele sale și prezintă semne de îmbătrânire, dar este totuși un film remarcabil din multe puncte de vedere.

Ozu a scris primul scenariu al filmului în 1939 și a încercat să-l promoveze prin unitatea cinematografică a armatei japoneze cu care lucra, dar nu a putut sau nu a vrut să-l adapteze la cererile de cenzură în vremuri de război. Ieșit pe ecrane 13 ani mai târziu, el aparține seriei de filme în care regizorul captează procesul de tranziție pe care societatea japoneză, poporul și instituțiile sale a trecut-o în anii de după înfrângerea Japoniei și în primul deceniu al ocupației americane. Peisajul exterior este mult schimbat, normalitatea vieții pașnice și chiar confortabile pare să se fi întors, nu vedem semne vizibile ale distrugerii aduse de război și există o singură scenă în care eroul principal se întâlnește cu un fost camarad din armată, scenă care nu nu arăta prea traumatizantă, nici prea diferită de scenele similare care s-au făcut în alte țări după al doilea război mondial. Modificările se situează la nivelul componentelor de bază ale societății. În timp ce la locul de muncă metodele și tehnologia de lucru au îmbrățișat unele caracteristici occidentale, ierarhia și abordarea paternalistă continuă să domine relațiile de muncă. Familia continuă într-o structură dominată de bărbați, dar sub suprafață există o revoluție în ceea ce privește rolul femeilor. Două generații sunt prezentate în povestea pe ecran. Cea mai în vârstă încearcă să mențină aparențele și de fapt să înșele cu vechile metode. Cei mai tineri nu acceptă vechile căi și tradiții, inclusiv aranjamentele de căsătorie. Criza familiei din cele două generații, sub presiunea schimbărilor din jur, este subiectul principal al filmului.

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Protectie Spam *: