Comentarii (0) Reclamație film

Doneaza Ajuta Site-ul...

5.0
Descarca Server 1 Descarca Server 2

Viridiana (1961)

Viridiana (titlul original: în spaniolă Viridiana) este un film dramatic hispano-mexican, realizat în 1961 de regizorul Luis Buñuel, după romanul Halma al scriitorului Benito Pérez Galdós, protagoniști fiind actorii Silvia Pinal, Francisco Rabal, Fernando Rey și Margarita Lozano.

Vizualizari: 375

Categoria: Dramă, 1961

Regizor: Luis Buñuel

Data Adaugari: 29/08/2018

Scenariști: Julio Alejandro , Luis Buñuel

Uploader: kukoolcrivat

Durată Film: 01:31:24

Claritate: BluRay 1080p

Premii: 1 nominalizare Top 10 Film Award,1 premiu Cannes,1 premiu Grand Prix de l'UCC

IMDb: 8,1

Considerata capodopera lui Bunuel, cea mai specific spaniola opera a cineastului (este singura realizata in tara sa natala, cu exceptia documentarului „Las Hurdes”), „Viridiana” este drama unei iubiri si a unei obsesii patologice. Un hidalgo batran, don Jaime, este obsedat de amintirea sotiei sale, moarta chiar in ziua nuntii. Isi invita nepoata, Viridiana, care intentiona sa se calugareasca, sa-i faca o vizita. O intamplare groteasca o face pe Viridiana stapana casei. Elucubratiile mistice care o bantuie, actiunile sale filantropice, sunt ocazia regizorului de a face o sinteza a tuturor temelor sale : tandretea in violenta, cautarea ca realizare, vechile structuri impotriva celor noi, umanizarea extremelor, perversitatea in inocenta. Aparitia unui spirit rational, varul Viridianei, Jorje, aseaza calmul la mini-Escurialul ce urmeaza a fi administrat de catre cei doi la care se adauga slujnica-ibovnica Ramona. Observatia lui Georges Sadoul, in al sau „Dictionar al filmelor”, este cea mai sintetica descriere a peliculei: „Singura mizanscena pe care Bunuel a realizat-o in Spania sa natala. Regasim in ea anumite referinte picturale, Goya in primul rand, dar mai curand inrudiri cu romancierii care, precum Pérez Galdŏs sau Valle Inclán, au zugravit inalta societate provinciala sub Alfons al XIII-lea in tot grotescul, in rautatea, in bigotismul, in descompunerea sa inaintata. O societate ramasa egala cu ea insasi, dupa ce a fost confirmata in privilegiile sale de catre Franco” „Viridiana” a obtinut un consens larg al aprecierii criticilor, mai ales dupa „Palme d’or” de la Cannes in 1961 si dupa ce a fost interzis in Franta, in Italia si bineinteles in Spania.

Interpretarea greșită a semnificațiilor acestei controversate pelicule, de altfel o pledoarie pentru religia catolică, a condus la ideea că fapte din film sunt o insultă la adresa bisericii creștine. Considerațiile criticului de film Georges Sadoul ar trebui privite cu anumite rețineri, după cum sugerează criticul D.I.Suchianu.

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Protectie Spam *: